top of page

UV zrake

Što su UV zrake

Bez sunca nema života jer, osim što nam daje toplinu i svjetlost, te utječe na dobro raspoloženje, sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake imaju važnu ulogu u stvaranju vitamina D u koži. Vitamin D nužan je za rast i razvoj kostiju, srca, živaca i zubi, a novija istraživanjaukazuju na moguću zaštitnu ulogu od nastanka bolesti srca, depresije, šećerne bolesti i različitih tumora. 

S druge strane,UV zrake mogu uzrokovati i brojne nepoželjne reakcije i promjene na koži, uključujući i zloćudne tumore. Suncu smo izloženi svakodnevno, a ne samo ljeti, na plaži. Važno je upamtiti da UV zračenje može imati štetan učinak i kada je vani oblačno ili hladno.

UV B zrake prodiru u površinski sloj kože (epidermis) i potiču tamnjenje kože koje predstavlja prirodnu obranu kože od UV zračenja, a također  mogu izazvati opekotine na koži.

UV A zrake prodiru u dublji sloj kože (dermis) od UV B zraka, te potiču ubrzano starenje kože, a kod nekih ljudi uzrokuju netoleranciju i alergiju  na sunce.

Pretjerano i dugotrajno izlaganje UVA i UVB zrakama može izazvati promjene u stanicama tj. oštećenje DNA, zbog čega se može razviti zloćudni tumor na koži.

bottom of page