top of page

Dermatologija

Liječenje akni izotretinoinom

Ožiljci_nakon_akne.jpg

Ožiljci nakon akne

Uloga prehrane u nastanku akne je kontraverzna. Dok jedni zagovaraju prehranu kao značajan etiološki čimbenik u razvoju akne, drugi smatraju da nema nikakvog utjecaja. Medicina zasnovana na dokazima smatra da mlijeko može značajno doprinijeti razvoju akne.

 

Akne je potrebno započeti liječiti što ranije kako bi se skratilo trajanje bolesti i spriječio nastanak ožiljaka koji se teško uklanjanju. Nerijetko u tom periodu značajnu ulogu imaju roditelji koji na osnovu vlastitog iskustva, ignoriraju i umanjuju problem kod djeteta s idejom da akne ionako imaju određeni tijek i trajanje i prolaze bez liječenja. Međutim, takav pristup dovodi do pojave ožiljaka i značajno utječe na samopouzdanje mladih za vrijeme ionako osjetljive faze razvoja. 

 

Terapija akne se temelji na lokalnoj ili sistemskoj terapiji, a nerijetko se kombiniraju obije. Kao kao dodatna pomoć mogu biti i različiti estetski tretmani koji se mogu primjenjivati u aktivnoj fazi bolesti ili kod liječenja ožiljaka. 

Lokalna terapija se primjenjuje kod blagog oblika akne (Acne comedonica) gdje u kliničkoj slici dominiraju zatvoreni i otvoreni komedoni ili kod blagog oblika upalnih akne gdje osim komedona možemo vidjeti i po koju upalnu promjenu (Acne papulopustulosa). 

Acne papulopustulosa.jpg

Acne papulopustulosa

Acne_papulopustulosa_na_leđima.JPG

Acne papulopustulosa na leđima

Akne su najčešći dermatološki poremećaj u razdoblju adolescencije i puberteta i koji zahvaća gotovo 85 % adolescenata. Akne mogu imati značajni utjecaj na kvalitetu života u i utjecati na samopouzdanje mladih i sliku o sebi.  

Akne nastaju u pilosebacealnoj jedinici koja obuhvaća folikul dlake, žlijezde lojnice i male mišiće oko folikula dlake. U folikularnoj jedinici dolazi do prekomjerne proizvodnje sebuma, hiperproliferacija folikularnog epidermisa, upale i umnažanja Cutibacterium acne. Sebum nastaje u malim lojnim žlijezama koje su locirane oko folikula dlake, a normalno se izlučuje kroz folikul dlake, međutim ostaje zarobljen unutar kože kada je folikul začepljen, a zbog hiperproliferacije folikularnog epidermisa. Potom Cutibacterium acnes napada zarobljeni sebum i dolazi do pojave upale koja se klinički na koži vidi kao eritematozna papula ili pustula (upalni oblik akne). 

Kod akne značajni utjecaj uma genetska predispozicija i barem je u obitelji jedan roditelj imao akne, najčešće otac. Osim genetske predispozicije, značajnu ulogu može imati i hormonalni disbalans s prekomjernim stvaranjem testosterona ili povećana osjetljivost folikula na normalnu vrijednost testosterona u krvi. Osim toga na akne mogu utjecati različite štetne kemijske tvari koje se nalaze u zraku, a nastaju kao nus produkti štetnih tvari iz tvornica, automobila, sagorjevanja…

Acne comedonica.JPG

Acne comedonica

Lijek izbora kod lokalne terapije je retinoid, odnosno njegova poboljšanja verzija adapalen. Retinoidi djeluju keratolitički (uklanjaju površinski sloj kože) i sprječavaju razvoj folikularnog čepa. Međutim, korisnici se često žale na crvenilo lica i suhoću kože te je stvorena nova, poboljšana formula adapalen koji izaziva manje crvenilo. Uz navedenu terapiju mogu se kombinirati i lokalni antispetici (benzoil peroxid) radi njegovom protuupalnog djelovanja, međutim i on u visokom koncentracijama (oko 4 %) može izazvati iritaciju, a ima i nedostatak mu je izbjeljivanje odjeće. Lokalni antibiotici koji su dugi niz godina bili lijek izbora u liječenju akne, danas se uopće ne preporučuju radi mogućnosti razvoja bakterijske rezistencije. Ako se primjenjuje, ne preporuča se dulje od tri mjeseca uz obavezno korištenje i benzoil peroxida. Lokalna terapija je učinkovita, ako se kontinuirano i strpljivo upotrebljava. Nažalost, zbog iritacija, crvenila i kasnog početnog odgovara na terapiju često dolazi do odustajanja od iste.

 

Sistemska terapija se sastoji od antibiotika i isotretinoina. Najčešće primjenjivani antibiotik je doksiciklin ili minociklin zbog smanjenja količine C.acnes ali i svog protuupalnog djelovanja. Sistemsku terapije je potrebno dugotrajno, uz obaveznu lokalnu primjenu benzoil peroxida kako bi se sprječio razvoj bakterijske rezistencije. Međutim, doksiciklin je fotosjetljiv i ne preporuča ga se primjenjivati ljeti, a i česte su gastrointestinalne nuspojave (jaki bolovi u trbuhu). Iako djeluju relativno brzo prilikom uvođenja u terapiju, povrat bolesti je jednako tako brz nakon prestanka primjene istih. 

Sistemski lijek izbora u liječenju akne je isotretinoin koji je po kemijskoj strukturi izomer retionične kiseline te se do danas smatra jednom od najučinkovitijih terapija za akne. Namijenjen je umjerenom i teškom obliku akne i u primjeni je od 80-ih godina i bolesnicima omogućuje dugotrajnu značajnu redukciju broja i težine akni  Izotretinoin je jedina terapija koja utječe na sve značajnije faktore upletene u nastanak i postojanje akne. Međutim, isotretinoin je nepravedno došao na crnu listu zbog sumnje na razvoj depresije i anksioznosti u mladih osoba koje su ga uzimale. Nasreću, nova ispitivanja su pokazala da isotretinoin ne utječe na razvoj depresije i anksioznosti. Ipak, ne preporuča ga se davati ga osobama koje imaju psihološki poremećaj.  Najčešće nuspojave koje se pojavljuju u čak 90% pacijenata su ispucala usta zbog suhoće, suha koža, nos te osjetljivost na Sunce. Međutim, ispravna edukacija bolesnika o korištenju zaštitnih krema od sunca i korištenje barijera bogatih vitaminom E mogu značajno ublažiti nuspojave. Bolesnike se također upozorava da tijekom terapije i najmanje šest mjeseci nakon završetka terapije izbjegavaju bilokakve procedure na koži kao što su depilacija, dermoabrazija i laserska terapija, iako se u SAD ovaj stav počeo mijenjati i tretmani se mogu početi koristiti odmah nakon liječenja, a pojedini čak i za vrijeme uzimanja terapije. 

Bolesnice se treba upozoriti na teratogena svojstva lijeka i da ne smije ostati trudne (razvoj kongenitalnih deformacija ako žena zatrudni). Neka od upozorenja koje stoje uz lijek je da se nikako ne smiju uzimati tetraciklini i vitamin A zbog mogućnosti razvoja benigne intrakranijalne hipertenzije (pseudotumor cerebri) te da se tokom terapije izotretioninom i jedan mjesec nakon prestanka terapije treba izbjegavati donacije krvi. Prilikom navedenog mladi moraju potpisati informirani pristanak da im je liječnik objasnio navedena svojstva lijeka.

 

Akne su ozbiljan problem koji uglavnom pogađa mlade osobe i zbog razvoja samopouzdanja i slike o sebi potrebno je navrijeme započeti liječenje. Neispravan je put ignoriranje bolesti i reagiranje tek kod razvoja teškog oblika bolesti jer će tada unatoč terapiji zaostati brojni ožiljci. 

  • Acne analysis, grading and computational assessment methods: an overview. Ramli R, Malik AS, Hani AF, Jamil A. Skin Res Technol. 2012 Feb;18(1):1-14

  • Topički antibiotici u liječenju akne: prednosti i ograničenja. Marija Kvakan, Katedra za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2013/2014

  • Alison Layton The use of isotretinoin in acne, Dermato-Endocrinology, 2009, 1:3, 162-169

  • Apoptosis May Explain the Pharmacological Mode of Action and Adverse Effects of Isotretinoin, Including Teratogenicity. Melnik BC. Acta Derm Venereol. 2017 Feb 8;97(2):173-181.

  • Pile HD, Nicolas D. Isotretinoin. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2018 Jan

  • Evaluation of the effects of isotretinoin for treatment of acne on corneal sensitivity. Fouladgar N, Khabazkhoob M, Hanifnia AR, Yekta A, Mirzajani A. J Curr Ophthalmol. 2018 Sep 6;30(4):326-329.

  • How Acne Bumps Cause the Blues: The Influence of Acne Vulgaris on Self-Esteem. S.M. Gallitano, D.S. Berson, Int J Womens Dermatol. 2018 Mar; 4(1): 12–17.

bottom of page